Görme yollarının görsel uyaran aracılığıyla retinadan beyindeki görme merkezine kadar olan kısmının incelenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Görsel uyaran kaynağı olarak aralıklı parlayan ışık (flaş) ya da bir ekranda kayan siyah-beyaz dama tahtası şeklindeki uyaranlar (patern uyarıcılar) kullanılmaktadır.
Hasta monitörün 1 metre kadar karşısına oturtulur, sıra ile bir gözü örtülüp diğer gözü ile flaş uyarıya ya da ekranın ortasındaki sabitleme noktasına bakması istenir. Kayıtlamalar genellikle baş üzerindeki özel noktalara yerleştirilen kablo şeklinde elektrodlar aracılığıyla yapılır. İşlem sırasında hasta kullanıyorsa mutlaka gözlüğünü veya lensini takmalıdır. Hamilelerde, kalp pili taşıyan kişilerde ve küçük çocuklarda da uygulanabilir.
Optik nörit adı verilen görme siniri iltihaplarında, görme sinirinin dolaşım bozukluğu (iskemik optik nöropati), beslenme bozuklukları (B12 eksikliği gibi) ve ilaçlara bağlı görme siniri hasarı gibi pek çok durumda kullanılabilen teşhis yöntemidir. Beyin MR çekimi ile gösterilemeyen veya hastanın fark etmediği fonksiyon kayıplarını ortaya çıkarması bakımından oldukça değerlidir.
Nöroloji alanında demiyelinizan hastalıklarda, özellikle multipl skleroz hastalarında uygulanmaktadır.