Yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarakböbrek ve idrar yollarındaki taşların küçük parçalara ayrılması için kullanılan yöntemdir. Bu sayede taş parçaları idrar kanalından kendiliğinden düşebilmektedir.
Hangi taşlara ESWL uygulanabilir?
Böbrek içindeki 2 cm’den küçük taşlar.
Böbrek içinde fakat alt pol (alt cep) içindeki 1.5 cm’den küçük taşlar.
Üreter (böbrek kanalı) içinde üst ve orta kesimde yer alan taşlar.
Böbrek kanalı içindeki taşlar böbreğe ne kadar yakınsa işlemin başarı şansı o kadar yüksektir.
Kırma işlemi nasıl gerçekleşir?
Cihaz elektrik enerjisi ile şok dalgaları oluşturmaktadır. Bu şok dalgaları içi su ile dolu balonun içinde oluşmaktadır. Sonrasında ise skopi (röntgen) cihazı kullanılarak taşa odaklanan dalgalar taşın üzerinde yoğunlaşarak taşı
kırmaktadır. Bu dalgalar taşa tam olarak odaklandığında böbrek dokusuna zarar vermemektedir.
İşlem odasında neler olur?
Hastanın genel değerlendirmesi yapılır.
Aktif enfeksiyonu ve uygulamaya engel bir durum yok ise ESWL işlemine alınabilir. ESWL işlemi hastarın çoğunluğunda anestezi olmadan (narkozsuz) yapılır. Nadiren çocuk hastalarda anestezi uygulanmaktadır. Her hastaya ağrı kesici kullanmaya gerek yoktur. İşlem öncesi ciddi ağrısı olan hastalara ağrı kesici uygulanabilir. Tüm bu değerlendirmelerden sonra hasta cihaza alınarak öncelikle taş odaklanır. Odaklama ve işlem esnasında hastalardan mümkün olduğunca hareket etmemeleri istenir. İşlem atış hızına göre 30-45 dk sürmektedir.
İşlem sonrasında neler yapmalıyım?
Bu işlem sonrasında idrarınızda hafif kanama olabilir ve taşların düşmesine bağlı olarak ağrı hissedebilirsiniz. ESWL seansı sonrası doktorunuz sizi yaklaşık 1 hafta sonra kontrole çağıracaktır. Bu süreçte taş parçalarının düşmesine yardım etmek için günlük en az 2.5 litre (10-12 bardak) sıvı almanız gerekmektedir ayrıca size reçete edilen ilaçları kullanmalısınız. Kontrollerde yeni röntgenler çekilecek ve taşlarınızın durumuna göre size 2. ve 3. seanslar önerilebilecektir. Fakat unutulmamalıdır ki 3-4 seans neticesinde kırılmayan taşlar için diğer tedavi yöntemlerine geçilmelidir.
Diğer işlemler üstünlüğü nedir?
Anestezi gerektirmemesi.
İşlem sonrasında hastanede kalma gerektirmemesi.
Hangi durumlarda ESWL uygulanamaz ?
Hamile hastalarda
Kan sulandırıcı kullanan hastalarda (kan sulandırıcı kesildikten sonra yapılabilir)