DiyetisyenTıbbi Birimler

Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Beden kütle indeksi;Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir.
BKİ DEĞERLERİ (kg/m2) |
DURUMUNUZ |
18.5 |
Zayıf |
18.5-24.9 |
Normal kilolu |
25-29.9 |
Fazla kilolu |
30-34.9 |
Birinci derece obez |
35-39.9 |
İkinci derece obez |
40 ve üzeri |
Üçüncü derece morbid obez |
Normalde yetişkin kadınlarda vücut ağırlığının %20-27'si erkeklerde %12-15'i yağ dokudan oluşmaktadır. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre yetişkin grubunun %65'i kilolu veya obezdir. Kadınların %41'i erkeklerin %20.5'i obezdir.
Obezitenin Neden Olabileceği Hastalıklar
•İnsülin direnci
•Şeker hastalığı
•Hipertansiyon
•Kalp hastalıkları
•Hiperlipidemi – Hipertrigliseridemi
•Metabolik sendrom
•Safra kesesi hastalıkları
•Bazı kanser türleri (kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri)
•Karaciğer yağlanması
•Astım
•Adet düzensizlikleri
Bu hastalıklara yakalanma riskini azaltabilmek için canımızın her istediğini yememeli, vücudumuzun ihtiyaçları doğrultusunda besinleri almalı, bunu sağlıklı şekilde öğrenebilmek için diyetisyene başvurmalıyız.
Diyetisyenler, danışanların tıbbi geçmişleri, kan değerleri, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzları ve vücut analiz sonuçlarına göre kişiye özel beslenme programlarını oluşturmakta ve takip etmektedirler.Zayıflama programlarının yanısıra;
çocuk beslenmesi
gebelik ve emziklilikte beslenme
menapozda beslenme
sporcu beslenmesi
hastalıklarda beslenme programları da uygulanmaktadır.
Yatan Hasta Beslenme Ve Diyet Hizmetleri
Beslenme ve diyet bölümü hasta servise kabul edildikten sonra hekimler ve hemşirelerle multidisipliner bir şekilde çalışır. Hastaya ve hastalığa özgü beslenme programı diyetisyen tarafından planlanarak uygulanır. Bellli aralıklarla yapılan vizitlerle hastanın beslenme durumu saptanır, hasta ve refakatçı bilgilendirirlir.