Lütfen Bekleyiniz...
Son Güncelleme Tarihi: 08.01.2025
İçindekiler
    Obezite Nedir ? Obezite Cerrahisi Nasıl Yapılır ?


    OBEZİTE NEDİR ?Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.Bu durumda hiperlipidemi (kolestrol yüksekliği ) dm ( şeker) hipertansiyon gibi yandaş hastalıkların artmasına ve kişilerde kalp krizi kalp yetmezliği polenoropati gibi ölümcül seyreden durumlara ulaşmaktadır. 

    OBEZİTE TEDAVİSİNDE SEÇENEKLERObezite yakınması ile başvuran tüm hastalar öncelikle; bariatrik cerrah, endokrinoloji uzmanı, beslenme uzmanı , psikiyatri uzmanı ve fizik tedavi uzmanı  tarafından değerlendirilir. Gerekli görüldüğü durumlarda hastayı kardiyoloji, göğüs hastalıkları gibi ek branşlarda uzmanlar da muayene eder. Obezite sorununun altında yatan faktörler, yeme alışkanlıkları, psikolojik problemler, sağlık durumu ve yandaş hastalıklar detaylı olarak incelenir. Bu incelemelere göre yapılan değerlendirmeler sonucunda, en uygun tedavi seçenekleri belirlenir. 

    Obezite tedavisinde kullanılan metodlar şunlardır:

    - Doğru ve bilinçli beslenme (diyet) tedavisi

    - Egzersiz tedavisi

    - Davranış değişikliği tedavisi (Psikoterapi)

    - İlaç tedavisi

    - Obezite Cerrahisi ( Obezite ameliyatı )

    OBEZİTE CERRAHİSİ (tüp mide)  , MİDE BALONU VE MİDE BOTOKSU NEYE GÖRE TERCİH EDİLİR  ? 

    -Hastalarımıza vücut kitle indeksi yan hastalıklar göz önünde bulundurularak psikosasyal mide balanu mide ye botoks uygulaması ve cerrahi tedavi seçenekleri sunulur . Vücut kitle indeksi 30-35 arası olan ve diyet yapabilecek durumda olanlara mide botoksu , BMİ : 35-40 arası olup yan hastalığı olmayanlara mide balonu , BMİ :35 -40 arasında olup ek hastalığı olanlara (hipertansiyon , DM , uyku abnesi polikistik over) veya BMİ : 40 üzerinde olan kişilere cerrahi önerilir. Cerrahi tercih eden hastanın genel durumu psikososyal durumu ve yandaş hastalıkları göz önünde bulundurularak kısıtlayıcı veya kısıtlayıcı + emilim bozucu işlemler düşünülür özellikle yandaş olarak DM'si olan hastalara kısıtlayıcı emilim bozucu işlemler önerilebilir. Bunlar içinde en çok uyguladığımız kısıtlayıcı işlemler: sleeve gastrektomi (tüp mide) , kısıtlayıcı emilim bozucu olarakta GASTRİK BYPASS 


    OBEZİTE CERRAHİSİ ÖNCESİ HAZIRLIK, TETKİKLER ,BESLENME  Bu sürece giriş yapacak olan kişilerin ise her konudan hazır olması ileride yaşanacak olumsuz durumların ortadan kaldırılmasına ve uygulanan prosedürün çok daha başarılı olmasına yardımcı olacaktır. 

    Kan: Alınan kan örneği ile kişinin vitamin durumu, hemoglobin seviyesi ve diğer faktörler öğrenilir . Troid testleri bakılır 

    Endoskopi: Ağız ya da burundan iletilen endoskopik araç ile mide taraması gerçekleştirilir.

    Psikiyatrik Değerlendirme: Kişilerin fiziki olarak sağlıklı olmasının yanında psikolojik olarak da bu duruma hazır olması ve ameliyat için yeterince sağlıklı bir yapıda olması gerekir.

    Kardiyolojik muayene : Kişinin kalp rahatsızlığı var mı kontrolleri yapılır . (EKG EFOR KONTROLLER YAPILIR )

    Göğüs Hastalıkları : Kişinin solunum sıkıntısı ile ilgili testleri yapılır.

    Endokronoloji : Dİiyabetik tahlilleri yapılır uygunluğu bakılır.Hastanın obezitesine yol açabilecek başka hormonel bir hastalık var mı kontrol edilir. 

    Ultrason: safra kesesi ile ilgili kontrolleri yapılır.

    AMELİYAT SONRASI YATIŞ SÜRECİ  VE KARŞILAŞILABİLECEK DURUMLAR Her hastanın yatış süresi  kişiye ve iyileşme sürelerine göre  değişiklik gösterebilir. Yatış ortalama 3 gündür . Ameliyat sonrası 1. gün kaçak testi yapılarak su ıhlamur başlanır.  2. gün tanesiz sulu gıda başlanır. Genellikle 3. gün problemi olmayan hasta dreni çekilerek taburcu edilir.  Her hastada aynı olmamakla birlikte karşılaşılaşılabilecek durumlar aşağıdaki gibidir: 

    Çok nadir olarak lokmanın boğazda takılması , kusma, kabızlık şikayetleri olabilir. Bunlar genellikle medikal yada endoskopik yöntemlerle çözülür. 

    BİNDE 1 İHTİMALLE dikiş yerlerinden kaçak riski oluşabilir. bunların medikal veya cerrahi tedavileri mümkündür. 

    İYİLEŞME SÜRECİ ve TAKİP GEREKTİREN DURUMLAR

    Ameliyat sonrası ilk gün laparoskopik kesi yerlerinde ve diren yerinde hissedilen ağrılar olabilir. Ameliyattan 1 hafta sonra hastalar günlük ihtiyaçlarına karşılar duruma gelir işlerine dönme durumuda hafif işlerde 10 gün ağır işlerde 1 ayı bulabilir. 




    Ara Onlıne Randevu