Lütfen Bekleyiniz...
Son Güncelleme Tarihi: 08.01.2025
İçindekiler
    HPV DNA Testi
    HPV nedir?

    İnsan papillomavirus (HPV), cinsel yolla kolayca bulaşabilen genital siğil ve rahim ağzı (serviks) kanseri oluşturduğu bilinen en yaygın enfeksiyonlardan biridir.

     

    HPV’nin 200 ün üstünde tipi olduğu bilinmektedir. Bu tipler düşük ve yüksek riskli olarak iki gruba ayrılır. Yüksek risk grubu HPV tiplerinin %98 oranında rahim ağzı kanserine yol açtığı bilinmektedir.

    Düşük riskli HPV tipleri ise genital siğillere yol açabilir. Genital siğil; hem kadında hem de erkekte genital bölgede HPV enfeksiyonu sonucu gelişen karnı bahar görünümünde,tek bir bölgede veya birkaç bölgede, bazen toplu iğne başı kadar ufak, bazen de 5 cm çapından 20 cm çapına erişebilen ağrısız kitlelerdir.

     

    HPV’nin bulaşma yolu; her formuyla cinsel ilişkidir.  Kondom, HPV bulaşından koruyabilir ancak korunmada tam etkin olamayabilir. Bulaşma olduktan sonra 2 ay ile 6 yıl arasında değişen sürelerde ortaya çıkabilmektedir.

     

    HPV DNA testi nedir?

    HPV bir DNA virüsüdür. HPV DNA testi, HPV’nin varlığı ve HPV enfeksiyonu var ise bu virüsün hangi tipte olduğunu belirlemek için yapılan cerrahi işlem gerektirmeyen bir testtir.

    HPV PCR olarak da bilinen test, günümüzde HPV DNA tespitinde kullanılan tarama testleri içinde en gelişmiş yöntem olan,hızlı ve güvenilir tespit imkânı sunan Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) olarak adlandırılan yöntem ile yapıldığı için bu şekilde adlandırılmaktadır.

     

    HPV DNA testi neden uygulanır?

    İnsan papilloma virüsü, en sık cinsel yolla bulaşan hastalıktır ve rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünün(%99,7) HPV’nin onkojen yani yüksek riskli tiplerinden kaynaklandığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Tüm dünyada cinsel yönden aktif kadın ve erkeklerin %50’sinden fazlası yaşamlarının bir döneminde HPV ile enfekte olur.

    HPV ile enfekte olan kadınların %90’ında, enfeksiyon sıklıkla kendi kendini sınırlar. Buna karşın geriye kalan enfekte kadınların servikal epitelinde yani rahim ağzı hücrelerinde yıllar içinde devam edecek değişim sonucunda servikal (rahim ağz) kanser öncülü veya kanser gelişir. Yani serviks kanserinin gelişmesinde en önemli nokta, insan papillomavirusu (HPV) ile oluşan geçmeyen, inatçı (persistan) enfeksiyonlarda, onkojenik (kanser yapan yüksek riskli) HPV tipleri ile uzun süreli enfekte olunmasıdır. Rahim ağzı kanserinin yanında HPV’nin baş-boyun kanserinin de ana nedenleri arasında olduğu bilinmektedir. Kadınlarda düzenli muayene ve HPV DNA testi yaptırmaları serviks kanserinin daha az görülmesini sağlamıştır.

    Günümüzde HPV ile enfekte kişilerin sayısının oldukça fazla olması ve de HPV’nin kanser oluşturabilme yüzdesinin yüksek olması sebebi ile şüpheli durumlarda erken tanının yapılabilmesi için HPV DNA testi uygulanmaktadır.

     
    HPV DNA testi hangi yaştan itibaren hangi aralıklarla yapılmalıdır?

    Tüm dünyada yaklaşık 20 milyon kişinin HPV ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. HPV enfeksiyonunun görülme sıklığı, en yüksek düzeye 15 ve 25 yaşları arasındaki kadınlarda ulaşır ve 40 yaşlarından sonra duraksama evresine girer. Ancak onkojenik HPV tiplerinin uzun süreli maruziyeti ile kanser oluşturma riski taşıdığı için cinsel yönden aktif olunan yaştan itibaren her yaştaki kadın HPV testi yaptırabilir.

    Genellikle 30 yaşına kadar kadınlarda var olan siğiller veya HPV tipleri vücuttan 2 yıl içinde atılırlar. Ancak bazı durumlarda doktor muayenesi sırasında kadında yaygın koyu görünümlü genital siğiller var ise, daha önceden HPV tanısı konmuş ve yüksek riskli HPV tipi taşıyor ise veya 30 yaşın üstündeki kadınlara rutin kontrol olarak  HPV DNA testi yapılması önerilmektedir.

    HPV taşıyan bireylerde HPV tipleri sabit olarak devam etmeyip değişmektedir. Bir tip kaybolurken başka bir tip ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple hastanın bilinçli takibinin yapılabilmesi için HPV’nin ve genotiplerinin devamlı kontrolü doktorunun önerdiği sıklıkla uygulanmalıdır.

     

    HPV DNA testi nasıl yapılır? Ne kadar sürede sonuç verilir?

    HPV DNA testi çoğunlukla kadınlara yapılmaktadır. erkeklerde HPV testi rutin olarak uygulanmaz, doktorun veya kişinin isteğine göre siğillerden, vücut sıvılarından veya alınan doku örneklerinden HPV DNA testi çalışılabilir.

    HPV testi yaptıracak olan kadın hastanın vajina veya servikal  bölgesinden ucunda fırça bulunan ince, uzun çubuk ile  sürüntü örneği toplanmaktadır. Bu işlem 15-20 saniye kadar oldukça kısa süren ağrısız ve acısız bir işlemdir. Örnek alındıktan sonra kabın içerisine konur ve laboratuvarda işleme alınır. Kısa DNA izolasyonu adımından sonra, HPV’nin tiplerine ait DNA materyalininin  tespiti için Real-time PCR metodu ile çalışılır.

    Hastanemizde örneklerin toplanması ve çalışılması için geçen süre 2-3 gündür.

     

    Özel Sağlık Hastanesi' nde HPV DNA testi farkı nedir?

    Özel Sağlık Hastanesi olarak, rahim ağzı kanserine yol açabilen yüksek riskli HPV tipleri olan 16, 18,31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68 genotiplerinin ve düşük riskli 6, 11, 42, 61 ve 70 genotiplerinin tespitini 2-3 gün gibi kısa sürede, hızlı ve güvenilir sonuç vererek yapmaktayız.

     

     

     Detaylı bilgi için : 0 258 264 44 11 / 1011

     

    Ara Onlıne Randevu