Lütfen Bekleyiniz...
Son Güncelleme Tarihi: 27.04.2024


Hematoloji, kanda oluşan tüm hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Hematolojide kan hastalıkları temel olarak iyi huylu veya kanser olmayan ve malign, yani kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Trombotik trombositopenik purpura (TTP), immün trombositopenik purpura (iTP) ve Akdeniz anemisi gibi hastalıklar, iyi huylu hastalıklar arasında yer alırken lösemi türleri, malign hastalıklar çerçevesinde değerlendirilir. Dahiliye bölümünün yan dalı olan hematoloji, aynı zamanda kan oluşumunda rol oynayan organların hastalıklarıyla da ilgilenir. Dolayısıyla lenfatik organlar ve kemik iliği hastalıkları da hematologların uzmanlık alanında yer alır.

Hematoloji’nin tedavi alanına giren hastalıklar:

  • Multipl Miyelom, Hodgkin ve Non-Hodgkin lenfomalar, akut ve kronik lösemiler (AML, ALL, KML, KLL), miyelodisplastik sendromlar, miyeloproliferatif hastalıklar gibi kemik iliği, kan ve lenf bezi hastalıkları
  • Kansızlık, kemik iliği yetersizlikleri veya kan hücrelerinin yaşam süresinin kısaldığı durumlar: Kandaki oksijen taşıyan madde olan hemoglobinin azlığı anemi (kansızlık), beyaz hücrelerin azlığı lökopeni, pıhtılaşmayı sağlayan trombosit adlı hücrelerin azlığı ise trombositopeni olarak adlandırılır. Kansızlığın ve kırmızı kan hücrelerinin bozukluklarının çeşitli sebepleri olabilir. Bunlar ülkemizde Orak hücreli kansızlık, Akdeniz anemisi (talasemi) gibi hastalıkları da içerir.
  • Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları: Kanın pıhtılaşma mekanizmasındaki bozukluklar, kanamalar, anormal pıhtı oluşumu.
  • Bağışıklığı ilgilendiren hastalıklar.




Ara Onlıne Randevu