Lütfen Bekleyiniz...
Son Güncelleme Tarihi: 22.04.2025
İçindekiler
    ESWL- Şok Dalgasıyla Böbrek Taşı Kırma

    Böbrek Taşı Nedir?  Neden Oluşur?

    Böbrek taşı; idrarda koruyucu olan bazı maddelerin vücut tarafından az miktarlarda ve ya eksik üretilen böbrek kanalları içerisinde oluşan mineral içerikli sert kitlelerdir.

    Bu taşların hangi etkenlerden dolayı oluştuğu ve oluşum mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte ailevi yatkınlık, doğuştan idrar yolları anomalileri ve bazı sistemik hastalıkların (gut, sistinüri vb.) neden olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle su tüketiminin azalması böbrek taşı vakalarının artmasına sebep olmaktadır.  Aynı zamanda sıcak, yüksek rakımlı ve tropikal ülkelerde de böbrek taşı oluşumuna sık raslanmaktadır.

     

    Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

    Erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha sık görülen böbrek taşları en belirgin özellik olarak vücutta şiddetli ağrılara, idrar renginde ve kokusunda değişikliklere yol açmkatadır. Bununla birlikte belirtiler bünyeden bünyeye farklılık gösterebilmektedir.; mide bulantısı, kusma, sürekli idrara çıkma hissi, normalden fazla idrara çıkma durumları vb...

     

    Böbrek Taşından Kurtulmak için En Etkili Yöntem... 

    Günümüzde böbrek taşlarından kurtulmak için birtakım yöntemler mevcut fakat en etkin yöntemlerden biri ESWL’dir. ESWL ile taş kırma uygulaması hastalara etkin ve konforlu tedavi imkanı sağlamaktadır

    ESWL (Ekstra Corporeal Shock Wave Lithotripsy); vücut dışından gönderilen şok dalgası ile taş kırma demektir. Amacı; cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan kişiyi tedavi etmektir.

    Bu işlemde taşlar kum haline getirilerek hastanın farkında olmadan taşı dökmesi sağlanır. İşlem sırasında taş online olarak izlenir ve hareketleri sürekli kontrolde tutulur. ESWL ünitemizde değişik sertlikteki üriner sistem taşlarını kırmak mümkündür. Elektromanyetik şok kaynağından çıkan enerji pulsları, parabolik reflektör ile odaklanıp yansıtılarak taşın üzerinde küçük bir noktada mini şok dalgaları oluşturur. Bu şok dalgaları taşın parçalanmasını sağlar ve hastanın ortaya çıkan kum ve taş parçalarını idrar yolu ile atması sağlanır.

    ESWL Taş Kırma İşlemi Nasıl Yapılır?

    Taş Kırma (Lithotripsy) böbrek taşları tedavisinde son 20 yıldır kullanılan yöntemlerden biridir. Ünitemizde taş kırma öncesi hazırlığı hariç, uygulama süresi yarım saat kadardır.

    Taş kırma işleminde rahat olmanız için düşük dozda ağrı kesici yapılabilir. Taş kırmanın ilk aşamasında; taşınız skopi veya ultrasonografi ile görüntülenir ve kırmanın başlayacağı noktaya odaklama yapılır. Bu işlemden sonra taşın olduğu bölgeye ultrason jeli sürülür. Ses dalgalarının etkisinin azalmaması için taş kırma başlığı ile vücudunuz arasında hava  kalmaması sağlanır. Taşınızın kırılmasına, duyacağınız az bir “çıt” sesi ile başlanır. Bu sesi sürekli kısa aralıklarla duyarsınız ve vücudunuzdaki titreşimihafif hissedersiniz.

    İşlem sırasında taşınızın odak noktasını sık sık kontrol edilir ve enerji seviyesi kontrollü olarak rahatsız etmeyecek şekilde artırılır. Taş kırma sırasında enerjinin gücü ve miktarı, hastanın rahatına, taşın çeşidine ve bulunduğu yere göre düzenlenir.

    Taş kırma işleminde amaç taşın tamamen ufalanmasını sağlamaktır. Ancak o zaman idrar yolu ile atılabilir. Fakat bazı taşlar hemen dağılmaz. Onlar da taş kırma işlemiyle yıpratılır, yumuşatılır ve belli bir süre içinde çözülmeleri beklenir. Bu süreçte taşın vücuttan kolayca atılması için hastanın bol bol su içerek böbreklerini çalıştırması gerekir.

     

    Taşlar Vücuttan Atılırken Bol Su Tüketilmesi Şart!

    ESWL ile parçalanan taşların vücuttan rahat ve kolay atılabilmesi için hastanın günde en az 2 litre su içmesi ve bol bol hareket etmesi, mümkünse yürüyüş yapması gerekmektedir. Tüm bunlara rağmen taşlar vücuttan atılamıyorsa düşme hızını ve oranlarını artırmak için ek ilaç tedavileri ile desteklenebilir. Ayrıca taşlar idrarla atılırken oluşabilecek ağrılar için de ağrı kesici ilaçlar kullanılabilmektedir.


    ESWL Uygulanan Alanlar:

    -Böbrek Taşları

    -Üreter Taşları

    -Mesane taşları

    -Peyroni Hastalığı

     

    ESWL Uygulanması Gereken Durumlar: 

    -Böbrekteki 2 cm altındaki taşlar

    - Perkütan veya açık cerrahi sonrası rezüdü böbrek taşları

    -Üreter üst uç taşları ve orta kısım taşları

     

    Tedavi sırasında genellikle ağrı veya sancı hissedilmez. Hastanın anestezi almasına ihtiyaç yoktur. Seanslar yaklaşık 30 dakika sürer ve işlemden hemen sonra hasta normal hayatına dönebilmektedir.

     

     

    Taş Kırma Ünitemizdeki Cihazlarımızın Üstünlükleri: 

    -Sanal taş izleme sistemiyle odak kaymaları anlık olarak takip edilmektedir.

    -Şok dalgalarının odağı 3 mm gibi küçük bir çapa sahip olduğundan, taşlar kum halinde kırılır.

    -“Inline” odaklama sistemi ile hatasız odaklama sağlanmaktadır.

    - Şok dalgaları elektromanyetik olarak üretildiğinden gürültüsüzdür.

    -Kalp hastalarında EKG kontrollü taş kırma işlemi yapılabilmektedir.

    -Şok dalga başlığının sınırsız hareket yeteneğine sahip olması hastaya mükemmel bir konfor sağlar.

    -Şok dalgalarının enerjisi ihtiyaca göre geniş bir aralıkta (1-90) hassas bir şekilde   ayarlanabilmektedir.

    -Ünitemizde çocuklara anestezi altında taş kırma işlemi yapılabilecek her türlü ekipman mevcuttur.

    -Şok dalga başlık çapının genişliği sayesinde hasta üzerine düşen şok dalgalar geniş bir alana yayılır ve bu sayede hasta minimum acı hisseder.

    - Taş kırma işlemi bu alanda uzun yıllardır tecrübeli teknisyenimiz tarafından yapılmaktadır.


    Yaklaşık 4 yıldır merkezimizde ESWL işlemleri %90'ın üzerinde bir başarı oranıyla uygulanmaktadır. 
     

    .

    Ara Onlıne Randevu